13okt

TEDxRotterdam 2011

TED is een jaarlijks event waar mensen met een goed idee idee of boodschap hun verhaal houden. Het aardige is de diversiteit van die verhalen en het hoge niveau. Je moet gevraagd worden om er te mogen spreken. Door de jaren heen waren dat mensen als Bill Clinton, designer Philip Stark, de oprichters van Google en verschillende Nobelprijswinnaars. ‘Ideas Worth Spreading’ is het uitgangspunt van TED.

Arjen Weijers en Laurens de Groot vertellen hoe ze van biologen hebben geleerd dat walvissen liedjes zingen. “They are cool composers”, aldus Weijers. Eens in de vijf jaar is er zelfs een grote hit. “The whole ocean sings the same song.”

Dat verklaart waarom Sea Shepherd samenwerking zoekt met artiesten. Wie zijn beter geschikt om uit te dragen dat de walvis beschermd moet worden dan degenen die zich herkennen in een van bijzonderste eigenschappen van de soort?

Behalve een poëtische boodschap van Rutger Hauer bevat de voordracht de mededeling dat ook Bløf het werk van Sea Shepherd steunt. De groep heeft speciaal een liedje geschreven ‘Als je dit echt wilt’. De tekst is glashelder, het is nog niet te laat om de walvis te beschermen.

En wat je in eerste instantie beschouwd als een gitaareffect of klanken uit het toetsenbord van Bas Kennis blijken, vertelde Arjen, walvisstemmen te zijn. De walvissen zingen dus mee met Bløf. Als je het eenmaal weet, kun je het ook horen in het fragment waarmee de video eindigt.

De opbrengst van het nummer gaat naar het werk van Sea Shepherd. Want dat is natuurlijk ook een belangrijke reden om met artiesten samen te werken.

TAGS:

ABOUT THE AUTHOR

Arjen

Leave A Comment